Rezistans Nedir - Rezistans Ne İşe Yarar
Rezistans oldukça yüksek ısılara karşı direnç gösteren bir üründür. Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren direnç tellerine ‘rezistans’ denir. ...
Web sayfamızda. Şimdi Bizi Arayın
Isıtürk Rezistans ve Direnç, Rezistans ve Direnç sektöründe 28 yıllık deneyim ve tecrübenin kaliteye yansımasını, el emeği ve en ince işçilikle birleştirerek, siz değerli misafirlerimize hizmet vermeye devam etmektedir..
Genel olarak, “direnç” kelimesinin tanımı, bir şeyi yapmaya çalışırken nesneye karşı direnen gücü tanımlamak için kullanılır. Direnç neredeyse herhangi bir elektronik devrenin vazgeçilmez bir parçasıdır. Peki elektrikde direnç nedir? Bir elektrik devresindeki akıma karşı (elektron akışına) zorluk gösteren devre elemanıdır..
Direnç ohm olarak ölçülür, ve Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürerek harcamaktadır. Direncin birimi Alman fizikçi Georg Simon Ohm’un adını taşıyan ohm, sembolü ( Ω , Omega)’ dır. Elektronik denklemlerde R harfi ile gösterilir ve Ohm kanunu kullanılarak çözülür. Direncin değeri, ölçü aletlerinin (Multimetre-Avometre) Ohm kademesinde ölçülür. Direnç elemanının direnç değeri genellikle sıcaklık, malzeme, uzunluk ve kesit alanına göre değişiklik göstermektedir..
Potansiyometre devredeki voltaj seviyesini kontrol etmek için kullanılan üç terminalli bir devre elemanı dır. Reostalar, Elektrik akımı her zaman direnci az olan yolu seçer. Elektrik devrelerinde devrenin direncini arttırıp azaltmak için reosta adı verilen araç geliştirilmiştir. Reostalar aslında birer dirençtir. Fakat diğer dirençlerden farklı olarak reostalarrın direnç değerleri artırılıp azaltılabilir. Reostaların iki ucu ve bu uçlar arasında direnci ayarlamaya yarayan bir sürgüsü vardır. Sürgü iki uç arasında gezdirilerek iletkenin direnç değeri değiştirilir.
Çeşitlerine göre dirençlerin farklı kullanım alanları vardır. Direnç neredeyse tüm elektronik devrelerde bulunmaktadır. Fakat kullanım alanlarına göre diğer tipteki dirençler farklı görevlerde de kullanılırlar. Potansiyometre gibi ayarlı dirençler, dimmer devresi gibi çıkış sinyalini kontrol etmek istediğimiz devrelerde sıklıkla kullanılırlar. LDR tipi dirençler, üzerlerine düşen ışık şiddetine göre davranan bir sensör görevi görürler; ışığa duyarlı devrelerde kullanılırlar. NTC-PTC termistörleri ise üzerlerine uygulanan ısıya göre davrandıklarından dolayı yine bir sensör görevi görerek ısıya duyarlı devrelerde kullanılırlar.
Ohm Kanunu’na göre, bir direncin terminalleri arasındaki potansiyel farkı ile üzerinden geçen akım doğru orantılıdır. V potansiyel farkını, I direnç üzerindeki akımı ve R direnci gösteriyorsa, bu üç değer arasındaki ilişki
V = IR
formülü ile gösterilir.
Potansiyel farkının birimi Volt (V), akımın birimi Amper (A) ve direncin birimi Ohm (Ω)'dur. Bir dirence uygulanan potansiyel farkı iki katına çıkarıldığında, üzerinden geçen akım da iki katına çıkar. Örneğin, bir direncin terminalleri arasına 1 V potansiyel farkı uygulandığında üzerinden 1 A akım geçiyorsa, aynı dirence 2 V potansiyel farkı uygulandığında üzerinden 2 A akım geçer.
Ohm Kanunu'u 3 farklı şekilde ifade edebiliriz.
(1) V=IRV=IR, (2) I=\dfrac{V}{R}I=
R
V
ve (3) R=\dfrac{V}{I}R=
I
V
Dirençler; elektrik güçlerine göre büyük ve küçük olarak ikiye ayrılır. 2W’ ın üzerinde olan dirençler büyük güçlü, 2W’ ın altında olanlar küçük güçlü dirençler olarak sınıflandırılır. Kullanım açısından gereksinimlere göre değişik biçim yapı ve güçlerde direnç imalatı yapılır. Küçük güçlü dirençlerin gruplandırılması; Sabit direnç Ayarlı direnç Değişken direnç Dirençler ister büyük güçlü, isterse küçük güçlü olsun tümünün harcadığı belli bir dayanma güçleri vardır. Bir direncin harcadığı gücü şöyledir; U: Dirençteki gerilim düşümü (Volt) R: Direnç değeri (Ohm) I: Geçen akım (Akım) P: Direncin gücü (Watt) Direnç üzerinde harcanan güç şu şekilde anlatılabilir; Akım ve gerilim türünden; P = U . I’dır. Akım ve direnç türünden; (ohm kanuna göre) U=I . R’ dir. Bu “U” değeri P=U . I’ da yerine konulduğu zaman: P = I²R olur. Gerilim ve akım türünden; (ohm kanuna göre):I=U / R’dir. Bu “I” değeri P=U . I’ da yerine konulduğu zaman P = U²/R olur.
Buhar makinesi mucidi James Watt‘a (1736-1819) atfen SI birim sisteminde güç birimi olarak WATT kabul edilmiştir. Elektrikli cihazların birim zamanda harcadığı enerji miktarı olarak da bilinir. 1 saniyede 1 joule enerji harcayan elektrikli alet 1 watt gücündedir. Enerji dönüşümü oranını ölçen birimdir. WATT fizikte güç birimi Joule bölü saniye olarak tanımlanır. Kısaca W harfiyle gösterilir. 1 Watt= 1 joule/sn 1 Joule= 107 erg olduğuna göre 1 Watt= 107 erg/sn.
Merhaba Siparişim az önce elime ulaştı. Ambalajı görünce ben mücevher mi aldım acaba diye düşündüm. Nasıl korunaklı ambalajlanmış öyle :) Sizlere çok teşekkür ederim. Sipariş aşamasından kargo durumuna dek her aşamada bilgilendirdiniz. Frenleme Direncini hemen denedik ilk izlenimim, inanılmaz memnun kaldım tam istediğimiz gibi olmuş Teşekkürlerrr.
İlginiz ve gayretleriniz için teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim. ... Uygun fiyat,kaliteli hizmet, kusursuz teknolojik alt yapısı ile hizmet alıyoruz. ... Müşteri hizmetlerine ayrı bi teşekkürlerimi iletmek istiyorum çünkü gerçekten müşteri ile ... ilgi ve alakadan dolayı sizlere ve ekip arkadaşlarınıza çok teşekkür ederiz.
Şirket stratejinizi şimdi planlayın
Rezistans oldukça yüksek ısılara karşı direnç gösteren bir üründür. Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren direnç tellerine ‘rezistans’ denir. ...
Rezistans İmalatı, Rezistansın çalışma prensibi oldukça basit bir mantığa ve akabinde matematiğe dayanmaktadır. Örneğin elektriğin hangi oranda ısıya ...
Direnç Nedir, Direnç genel anlamda, “bir güce karşı olan direnme” olarak tanımlana bilir. Elektrik ve elektronikte direnç, iki ucu arasına gerilim uy ...